Hermanni Haljala, enduro GP

Slovakian MM-enduron karut kokemukset

Slovakian MM-enduron karmeat kokemukset

Juhannuksen aikaan suuntasimme Slovakian MM-kisaan, joka oli viimeinen ennen MM-sarjan kesätaukoa. Valitettavasti kisa ei mennyt ihan suunnitellusti, ja jouduin palaamaan sairaslomalle ja kuntoutusjaksolle. Kuten moni ehkä jo tietää, omalta osaltani kesän kisat on ajettu. Nyt on aika pysähtyä hetkeksi ja kertoa Slovakian kisan karut kokemukset ja opetukset.

Endurouran karuin kokemus 

Rehellisesti sanottuna kohtasin Slovakiassa  karuimman tilanteen endurourallani. Kisan ensimmäisenä päivänä, perjantaina kisaan valmistautuessa osui kohdalle todella ikävä tapahtuma. Näin läheltä, kun harrasteluokan kuljettaja kaatui nokan kautta ympäri ja menehtyi heti. Tämä pysäyttävä tapahtuma jätti syvän vaikutuksen. Onneksi järjestäjät päättivät perua perjantain yleisö erikoiskokeen kisasta tapahtuneen vuoksi.

Kilpailu jatkui lauantaina ja sunnuntaina

Lauantaina ja sunnuntaina kisailtiin normaalisti. Yritin keskittyä omaan suoritukseeni ja unohtaa tapahtuneen, mutta oli selvää, että mieli oli vähän varautunut ja jarrut päällä eikä ajamisessa ollut luonnollinen rytmi ja vauhti.

Kisan neljännellä erikoiskokeella koitin puskea hieman kovempaa ja tein virheen ja tipuin pyörän kyydistä hiljaisesta vauhdista  , mutta vasen polveni jäi vähän jumiin pyörän ohjaustankoon. Polvituki esti pahimmat vauriot, mutta polven ulkoside ja jänteet irtosivat pohjeluusta, sekä pohjeluu murtui.

Paluu Suomeen tarkempiin tutkimuksiin

Palattuani Suomeen tehtiin tutkimuksia ja todettiin, että ainoa järkevä vaihtoehto on leikata polvi ja aloittaa kuntoutus. Nyt käytössäni on liikerajoitteinen ortoosi, ja kuntoutus kestää neljä viikkoa. Pienin askelin pääsen kuntoutumaan panostaen aluksi uintiin, pyöräilyyn ja jumppaan.

Kesäkauden ohjelma uusiksi

Valitettavasti tämä tarkoittaa sitä, että jään pois loppu kauden Italian mestaruuskisoista, SM-kisoista ja MM-osakilpailuista mutta syksyn  lopulla minulla on  mahdollisuus aloittaa valmistautuminen 2024 kautta varten. 

Sairaalakokemus Slovakiassa oli omalla tavallaan karmiva ja opettavainen. Hoidon taso ja puitteet ovat erilaiset kuin meillä Suomessa. Täällä olen saanut todella ammattitaitoista apua ja hoitoa. Olenkin kiitollinen siitä, että asiat hoidetaan täällä hyvin ja huolellisesti.

Positiivisin mielin eteenpäin

Kokemuksen myötä katson tilannetta positiivisesti. On aikaa suunnitella tulevaa kautta, kerätä rahoitusta ja käydä tiimineuvotteluja. Vaikka tilanne harmittaakin, olen luottavaisin mielin tulevaisuuden suhteen, sillä ollaan oikealla tiellä uralla. Nyt keskityn päivä kerrallaan kuntoutukseen ja toivon parasta.

Aurinkoista kesän jatkoa kaikille

Haluan toivottaa teille kaikille aurinkoista kesää ja nautinnollisia hetkiä! Palaan taas pian uusilla kuulumisilla. Moikka!

-Hermanni